2011 haiti_utk publication

One to Another

A Downloadable Publication from the 2011 Haiti UTK Studio

 

WBIR Report of the Haiti Studio

Introduction haiti_utk

Welcome to the Haiti UTK site! The work on these pages reflects student engagement in design for both a school and housing for the community of Fonds des Bloncs, Haiti in collaboration with the Haiti Christian Development Fund. The project was initiated in the early fall of 2010 and subsequently a class of 19 students, in the spring of 2011, was given the responsibility of deisgning a secondary school. The school is under constuction. A new group of students is now hard at work developing new housing in Fonds des Blancs. The work of these students can be seen in the pages of this blog. Students of the class will be traveling to Haiti Februay 2-6 to collect addiional data. It is anticipated that this second phase of the project will be completed in late April with construction starting summer 2012. The work of the students is being guided by three primary faculty, John McRae, David Matthews, and Chris King, a local practictioner. The students during their exploration will engage a wide range of issues including context, culture, resources, climate and other outside factors not common to their expereince. 

Students: Cassidy Barnett, Aaron Brown, Sarah Heimermann, Mitzi Coker, Emily Corgan, Ben Cross, Peter Duke, Emily Fike, Sam Funari, Lauren Heile, Kendra McHaney, Lauren Metts, Morgan Oiler, Bernice Paez, Forrest Reynolds, Emily Ryan, James Sawyer, Zachary Smith, Robert Thew, Cory Wikerson Faculty: John McRae, Chris King, David Matthews

search haiti_utk
Special Thanks!

The Haiti Studio for spring 2012 is being supported by HaitiServe foundation based in Knoxville Tennessee, that is focused on outreach and engagement in improving conditions in Haiti. 

« Eben-Ezer Medical Clinic Addition | Main | Reflection: After the Foundry »
Monday
Mar112013

Foundry Response

The criticism that I received at the foundry has helped me to redesign the flow of people through the sight and the availability of a possible roof garden to those who are visiting.  To design the section of the sight will require more research into components of a roof garden.

 

The Yellow circulation zone in the plan above will be expanded to promote access to the top of the building and to provide more sheltered areas to access services.  The limited methods of construction might lead to more required use of conventional building materials.

The zoning across the site will require that a public courtyard, a private courtyard and an emergency/service entrance.  These spaces should function independently from each other.

The planning for the different exam rooms will change to provide enough depth for the remodeling of these spaces as the needs and services change over time.  The eventual availability of surgery in such places will enable the E&A to evolve.

 

 

 

 

 

 

References (2)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>