2011 haiti_utk publication

One to Another

A Downloadable Publication from the 2011 Haiti UTK Studio

 

WBIR Report of the Haiti Studio

Introduction haiti_utk

Welcome to the Haiti UTK site! The work on these pages reflects student engagement in design for both a school and housing for the community of Fonds des Bloncs, Haiti in collaboration with the Haiti Christian Development Fund. The project was initiated in the early fall of 2010 and subsequently a class of 19 students, in the spring of 2011, was given the responsibility of deisgning a secondary school. The school is under constuction. A new group of students is now hard at work developing new housing in Fonds des Blancs. The work of these students can be seen in the pages of this blog. Students of the class will be traveling to Haiti Februay 2-6 to collect addiional data. It is anticipated that this second phase of the project will be completed in late April with construction starting summer 2012. The work of the students is being guided by three primary faculty, John McRae, David Matthews, and Chris King, a local practictioner. The students during their exploration will engage a wide range of issues including context, culture, resources, climate and other outside factors not common to their expereince. 

Students: Cassidy Barnett, Aaron Brown, Sarah Heimermann, Mitzi Coker, Emily Corgan, Ben Cross, Peter Duke, Emily Fike, Sam Funari, Lauren Heile, Kendra McHaney, Lauren Metts, Morgan Oiler, Bernice Paez, Forrest Reynolds, Emily Ryan, James Sawyer, Zachary Smith, Robert Thew, Cory Wikerson Faculty: John McRae, Chris King, David Matthews

search haiti_utk
Special Thanks!

The Haiti Studio for spring 2012 is being supported by HaitiServe foundation based in Knoxville Tennessee, that is focused on outreach and engagement in improving conditions in Haiti. 

« Furthering Design Insight at the Foundry | Main | Fort Liberte Medical Clinic - Erin + Emmie »
Saturday
Mar092013

Expansion to Eben-Ezer Clinic

Concept diagram and abstract

 

After further investigation, I have decided to adjust my two entries by emphasize a primary entryway in my site plan for the new court-yard clinic and visually shrinking the secondary entrance between the technical school and the original clinic structure. To accomplish this, I am adding more green space to scale down and narrow the secondary entrance. The design modification will create a defined, main entry and a separate green space for the classroom.

 

I am happy with my roof pitch, covered waiting area, and circulation.  The awing serves as a light shelf to reflect light into the interior spaces and also provides shade for circulation and patient waiting area.  The interior exam rooms have been arranged to take advantage of the light shelf and organized to eliminate glare.  The two separated roof pitches allow air to circulate through the spaces.

 

References (1)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>