2011 haiti_utk publication

One to Another

A Downloadable Publication from the 2011 Haiti UTK Studio

 

WBIR Report of the Haiti Studio

Introduction haiti_utk

Welcome to the Haiti UTK site! The work on these pages reflects student engagement in design for both a school and housing for the community of Fonds des Bloncs, Haiti in collaboration with the Haiti Christian Development Fund. The project was initiated in the early fall of 2010 and subsequently a class of 19 students, in the spring of 2011, was given the responsibility of deisgning a secondary school. The school is under constuction. A new group of students is now hard at work developing new housing in Fonds des Blancs. The work of these students can be seen in the pages of this blog. Students of the class will be traveling to Haiti Februay 2-6 to collect addiional data. It is anticipated that this second phase of the project will be completed in late April with construction starting summer 2012. The work of the students is being guided by three primary faculty, John McRae, David Matthews, and Chris King, a local practictioner. The students during their exploration will engage a wide range of issues including context, culture, resources, climate and other outside factors not common to their expereince. 

Students: Cassidy Barnett, Aaron Brown, Sarah Heimermann, Mitzi Coker, Emily Corgan, Ben Cross, Peter Duke, Emily Fike, Sam Funari, Lauren Heile, Kendra McHaney, Lauren Metts, Morgan Oiler, Bernice Paez, Forrest Reynolds, Emily Ryan, James Sawyer, Zachary Smith, Robert Thew, Cory Wikerson Faculty: John McRae, Chris King, David Matthews

search haiti_utk
Special Thanks!

The Haiti Studio for spring 2012 is being supported by HaitiServe foundation based in Knoxville Tennessee, that is focused on outreach and engagement in improving conditions in Haiti. 

haiti_utk public blog index
« Image Tour of Fonds des Blancs Haiti - December 2011 | Main
Wednesday
Jan252012

Precedent to Proposal

ASSIGNMENT #1

RESEARCH AND PRECEDENT

Our team looked at the Winner of the Open Source Housing Competition, Emerging Ghana.

This was the work of the Portuguese architecture firm, Blaanc, together with Brazilian architect Joao Caiero.  Their goal was to create a new kind of housing for the people of Ghana that will be scalable, affordable, sustainable and will offer amenities to the people of Ghana that they do not necessarily have access to at the present time.

 

Strategies were used to incorporate the traditional values of the people of Ghana, and some traditional building techniques, with a new and efficient infrastructure (solar water heater, modern toiletry, rainwater collection and filtering, etc.)  Blaanc and Caiero used the very open facades to promote cross ventilation.  The project also used operable woven bamboo shutters both to shield the house from direct sunlight and to continue to allow airflow through the space.

Emerging Ghana Board

While working on this project, the team members were all struck by similarities between Emerging Ghana and the community we will be working on in Haiti this semester.

Sources:

http://www.designboom.com/weblog/cat/9/view/10692/blaanc-and-joao-caeiro-architects-emerging-ghana.html

www.blaanc.com

http://www.facebook.com/opensourcehouse

http://www.archdaily.com/67279/winners-of-open-source-housing-competition/

http://www.ifesh.org/news/16/62/IFESH-Volunteer-Conducts-Sanitation-Campaign-in-Ghana/d,Field%20template/

http://archrecord.construction.com/features/schools_humanitarian/Transitional_Classrooms/Transitional_Clas

srooms.asp

 

DESIGN PROPOSAL

After evaluating the key principles of the Emerging Ghana project, whose site and conditions are very comparable to our site in Fond-des-Blancs, and speaking with our clients, Jean and Joy Thomas, our team was able to come up with key issues that we felt were must be addressed in order to form a design proposal. 

As far as the site plan is concerned, we wanted the value for the exisiting natural environment to show through. We created roads that would give the people of the community direct access to their homes, yet did not cut the roads through much of the site, in order to promote pedestrian traffic. We also chose not to build houses near the river. We saw this area as sacred and wanted to keep the existing conditions as to not disturb the rituals the people of the town partake in in their everyday life. Another way of keeping the natural area pristine is by berming the infrastructure into the steep slope that leads to the river. This will hide the ghauty structure of such a necessity as well as must the sound it creates.

It was our vision to create a development that would hold a strong sense of community and focus on the interactions these people experience with each other on a daily basis. From these ideas, our team decided that the courtyard and porch elements of the the community would hold the highest priority in our design process. We came up with multiple schemes that would allow for an interactive courtyard area connecting pods of three houses. These houses would experience an intimate courtyard interaction as individuals to one another in the pod, as well as the interaction of one pod to another. The lower leg of the site has a slightly different language in that the courtyard areas of the pods become a larger mall-like area. 

Another aspect that our group found extremely important was the ability to give the future residents of the community choices. Because there will be different sized families who will all have a different vision for their future home. We wanted the footprints of the homes seen in the site plan to remain the way they are so that the community offers diversity, however, we thought it was completely necessary to offer different plans for each footprint, so that the future residents would be able to choose the plan that fits their needs. 

The last elements that should be mentioned for our design are the prospects of commercial space and future development. Our vision for the commercial area would consist of a main building that would house a convenient store as well as a small restaurant with a gas pump in front. This would be loctated at the very edge of the site at the main road. This location is ideal due to its visibility to the rest of the town and the ability for everyone in the community to utlize it. 

Our vision for the future development of the community is that the pods would continue in the three pre-established bars on the other side of the river. These pods could possibly take new forms so as to keep the diversity of the community consistant, however,  it is our intention that all future pods would keep the exisiting courtyard conditions we created with phase one.

Review from Robert Thew on Vimeo.

 

Here was the commentary we received while in Haiti.

 

References (20)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>