2011 haiti_utk publication

One to Another

A Downloadable Publication from the 2011 Haiti UTK Studio

 

WBIR Report of the Haiti Studio

Introduction haiti_utk

Welcome to the Haiti UTK site! The work on these pages reflects student engagement in design for both a school and housing for the community of Fonds des Bloncs, Haiti in collaboration with the Haiti Christian Development Fund. The project was initiated in the early fall of 2010 and subsequently a class of 19 students, in the spring of 2011, was given the responsibility of deisgning a secondary school. The school is under constuction. A new group of students is now hard at work developing new housing in Fonds des Blancs. The work of these students can be seen in the pages of this blog. Students of the class will be traveling to Haiti Februay 2-6 to collect addiional data. It is anticipated that this second phase of the project will be completed in late April with construction starting summer 2012. The work of the students is being guided by three primary faculty, John McRae, David Matthews, and Chris King, a local practictioner. The students during their exploration will engage a wide range of issues including context, culture, resources, climate and other outside factors not common to their expereince. 

Students: Cassidy Barnett, Aaron Brown, Sarah Heimermann, Mitzi Coker, Emily Corgan, Ben Cross, Peter Duke, Emily Fike, Sam Funari, Lauren Heile, Kendra McHaney, Lauren Metts, Morgan Oiler, Bernice Paez, Forrest Reynolds, Emily Ryan, James Sawyer, Zachary Smith, Robert Thew, Cory Wikerson Faculty: John McRae, Chris King, David Matthews

search haiti_utk
Special Thanks!

The Haiti Studio for spring 2012 is being supported by HaitiServe foundation based in Knoxville Tennessee, that is focused on outreach and engagement in improving conditions in Haiti. 

haiti_utk public blog index
« Studio Work: Caleb House_Team 05 | Main | Recollections: Haiti House Design_Team 05 »
Monday
May072012

Studio Work: Teachers' House_Team 05

This year we were able to expand upon last year’s school design studio.  While the school remains under construction currently, we were charged with providing housing for the influx of teachers now tasked with living locally.  The teachers’ home was designed to accommodate six to eight teachers living as a set of roommates. 

 

                  After a series of planning studies our group came to the unexpected conclusion that the bathroom of all places would best work as the core of our building.  We knew this formal gesture would be a difficult sell, but after using it as the knuckle between the private bedrooms and the public kitchen, living room, and dining room, we determined it was the correct course of action.

                  The inwardly sloped roofs collect rainwater into an internal collection tank for use with the adjacent water wall within the bathroom.  The inwardly sloping roof also allows for large exterior walls to admit maximum light and ventilation.  The space created in the public core is open but still comfy because the dimensions remained tightly controlled to minimize expense of construction.  

VIEW OUR ENTIRE PROJECT HERE

 

 

References (41)

References allow you to track sources for this article, as well as articles that were written in response to this article.

Reader Comments

There are no comments for this journal entry. To create a new comment, use the form below.

PostPost a New Comment

Enter your information below to add a new comment.

My response is on my own website »
Author Email (optional):
Author URL (optional):
Post:
 
Some HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>